Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i oktober

I oktober 2019 er det hele 90 år siden det dramatiske børsfallet i 1929. Kombinerer man dette med en frisk prising og en skjør verdensøkonomi, lå alt til rette for en fartsfylt oktober måned. Det har det også vært, men heldigvis er utviklingen til det positive. Selv om det helt klart er flere mørke skyer i horisonten.

Børsmåneden oktober var øvrig preget kvartalspresentasjoner. Oktober måned endte opp 2 prosent. Mye av oppgangen til Oslo Børs kan tilskrives at store tunge børskjemper som DNB, Norwegian og Mowi kom med oppløftende tall og guiding i sine kvartalsrapporter. Videre har flere av de største selskapene i verden kommet med gode tall, senest med Facebook og Apple som har slått analytikernes forventninger. Dette har således bidratt til positiv stemning på de amerikanske børsene, som igjen har smittet over på Oslo Børs.

Vi har også fått flere makronyheter i løpet av oktober måned. Her blir det naturlig å trekke frem rentemøtene i Norge og USA. Sentralbanksjef i USD, Jerome Powell satt styringsrenten ned for tredje gang dette året, til intervallet 1,5-1,75 prosent. Øystein Olsen, sentralbanksjef i Norge holdt på sin side renten uendret på 1,5 prosent og indikerte at rentetoppen per i dag er nådd for Norge.

Store skiller i hvilke selskaper en er investert i

Jeg synes personlig at analytikerne i verden har vært litt vel pessimistiske og guidet på forhånd ned inntjeningsestimatene samlet sett med en negativt inntjening på 4 prosent. Slik sett blir det veldig enkelt for selskapene å levere bedre enn ventet. Dette er også tilfellet ut i fra de tallene som er kommet. Allikevel ser man at det er de mer IT-drevne selskapene som stikker av med all positiv oppmerksomhet. Selskaper som Apple, Facebook og Netflix har i stor grad (kanskje ex Apple) vestlige kunder og er i liten grad påvirket av den pågående handelskrigen.

Et sted som dog virkelig merker handelskrigen på kroppen, er selskaper som Catepillar og Alcoa. Catepillar leverer dumpere, gravemaskiner, mining, asfalt og andre innsatsfaktorer som er med på å «bygge land» og økonomisk aktivitet. Disse selskapene var lite lystig lesning når de denne måneden var ute med resultater. De klarer ikke innfri årets forventninger og ser heller ikke et lyst 2020, som aksjemarkedet nå er i ferd med å prise inn. Dette førte til et resultat og kursfall på aksjen. Dette er heller ingen god indikasjon på Oslo Børs, som i stor grad er avhengig av økt vekst og verdenshandel. Slik sett blir det spennende å se om estimatene til selskapene på Oslo Børs fortsetter nedover når vi nå snart trer inn i et nytt tiår.

Tankfest på Oslo Børs

Etter nesten ti år med svak inntjening blant rederiene i verden, har det virkelig strammet seg til i tankmarkedet (frakt av olje) på Oslo Børs. Frontline, Okeanis, ADS Crude Carriers og Hunter Group har alle steget mellom 30- 100 prosent i løpet av noen få måneder. Det er tre sentrale faktorer til dette:

  1. IMO 2020 og innstallering av Scrubbere på båter
  2. Sanksjoner fra USA mot Kinesiske tankbåter (Cosco)
  3. Lengre fraktruter

Med rater som har vært opp mot 300000 dollar om dagen, har det vært en virkelig tankfest på Oslo Børs. Dette resulterer i at aksjer som Frontline er høyt opp på vår kjøpsstatistikk. Spenningen nå etter at ratene har falt tilbake, er hvilke utbytter som blir guidet når vi får kvartalsrapporter i løpet av november. For selv om de siste ratene nå er i området 70000 USD om dagen, er fortsatt «break/even» nivået for et rederi (når rederne går i 0 på finansieringskostnaden på båten) på rundt 20000 USD om dagen. Med andre ord er den såkalte «spreaden» på positive 50000 USD om dagen. Med en dollarkurs på over 9 norske kroner, indikerer dette at skipene tjener i snitt nesten 500000 kroner hver eneste dag. Dette vil etter alt å dømme bli utbetalt i utbytter til aksjonærene i løpet av fjerdekvartal.

Mer om tank og olje? Les her

Min portefølje

Elkem
Sparebank 1 Midt Norge
Panoro Energy
Hunter Group

KJØP: Hunter Group – les mer om mitt grunnlag for den investeringen her

Min portefølje legger bak seg en solid oktober måned, med en oppgang på 5,7 prosent. Mye av grunnen til denne oppgangen er Panoro Energy sin kursutvikling. De gjorde som kjent en emisjon som ble betydelig overtegnet, der pengene skulle brukes til videre borring på deres oljefelt, Dussafu. Markedet har virkelig fått opp øynene for aksjen i høst og har således hatt en positiv innvirkning på min portefølje. Videre inngikk Panoro Energy en kjøps- og salgsavtale med PetroNor for salg av alle aksjer i datterselskapene Pan-Petroleum Services Holding og Pan-Petroleum Nigeria Holding for utstedelse av nye PetroNor-aksjer til en verdi av 10 millioner dollar pluss et betinget vederlag på opptil 25 millioner dollar basert på fremtidige volum av gassproduksjon. Dette synes jeg var en god deal og gir opsjoner på en videre bra inntjening fremover. Alt i alt synes jeg selskapet er på rett vei, og klarer de å produsere 5000 fat olje per dag, som er deres mål i 2019, vil dette bli enda bedre. Rask hoderegning med en oljepris på 60 USD, dollarkurs på 9,1 multiplisert med 360 dager (et oljefelt har alltids litt nede-tid i løpet av et år) blir regnestykket (og inntektene seende slik ut) 5000*9,1*60*360 = 982 millioner kroner. Med et selskap som i dag har en markedsverdi på 1,5 milliarder, synes jeg det ser spennende ut. Nå er det verdt å merke seg at dette absolutt ikke er skrevet i stein, men et absolutt realistisk regnestykke i 2020.

Veien videre

Vi er nå inne i en periode der fokuset flyttes fra makroøkonomi til selskapsresultater for tredjekvartal. Det kvartalet som vi nå har lagt bak oss har historisk vært et ruglete kvartal, grunnen til dette er at selskaper og analytikere nå har god visibilitet til å se om selskapene når sine guidede mål på lønnsomhet i løpet av året. Derfor har «resultatvarsler» og nedjusteringer en tendens til å eskalere i tredjekvartal, og som igjen skaper svigninger. Foreløpig har dette latt vente på seg, etter at flere av de store FANG aksjene i USA og store deler av Oslo Børs har levert rapporter.

Samtidig peker makroøkonomien nedover og vi blir til stadighet påminnet at farten i økonomisk vekst og aktivitet avtar. Dette vil vi nok se på de sykliske selskapene, som er preget av toll og handelskrig mellom USA og Kina.

Disclaimer: mine innlegg skal ikke ses på som kjøps eller salgsanbefalinger, men snarere til opplystning og inspirasjon.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.11.2019 21:12

Hei Mads!

Jeg lurer på hva er tankene dine rundt rederiet hafnia ? Jeg tenkte først at det ville være en langtidsinvestering da den nye diesel blir fraktet med andre type skip enn tungoljen, men om den nye diesel blir for dyr for å drive så kanskje det bare er en investering til alle rederiene har fått satt inn skrubbere..

På forhånd takk 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.11.2019 11:10

Hei Ove, dette har jeg ikke fått sett på, men innenfor IMO 2020 traden anbefaler jeg deg å se på selskaper med ny flåte. De vil nok få best betalt for egenkapitalen hvis/når enkelte båter selges

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.11.2019 16:12

Takk for svar Mads! En ting til, hvis du skulle sette inn penger hvor du får ut et greit utbytte årlig 10-20 år frem i tid, hvor ville du satt pengene? Kanskje dette kunne vært noe dere kunne snakket om i podden? God søndag!

Gjest
Gjest
05.11.2019 08:40

Har du noen tanker rundt seabird exploration?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.11.2019 11:11

Hei, jeg synes seabird ser tung ut. Dårlige rater, markedet er ikke stramt nok ift at det er nok kapasitet og seabird har ikke verdens beste balanse.