Nordnetbloggen

Slik kan du bruke belåning i porteføljen din

Med en lav rente, som vi har hatt de siste årene øker viljen for belåning. Mange lurer på hvordan belåning på verdipapir fungerer, her kommer et blogginnlegg om hva som er viktig å tenke på.

Hvordan fungerer belåning på verdipapir?

Rent praktisk er det enkelt å sette opp belåning på dine verdipapirer.. Du oppretter en kredittkonto koblet til kontoen du ønsker belåning på. Dette fungerer både på Aksje- og fondskonto, Investeringskonto Zero og Aksjesparekonto. Hvilke aksjer og fond du har på konto avgjør belåningsverdien. Jo mer stabile aksjer du har jo høyere er, jo høyere blir beløpet du kan låne. Verdipapirene dine fungerer som sikkerhet for banken.

Altså får du mer tilgjengelig kapital på kontoen med belåning. Denne kan du bruke til å kjøper flere verdipapir, eller du kan ta ut pengene å bruke de på noen annet. Du betaler naturligvis rente på lån.

Gearing og fleksibilitet

Effekten som oppstår når du handler verdipapir med lånte penger kalles for gearing. Du får økt eksponering, da du eier flere aksjer og fond en hva du hadde gjort om du bare handlet med egne penger. Om verdipapirene du eier øker i verdi får du økt fortjeneste. Du har nå fått en gearing-effekt på investeringen din. Samtidig som vi prater om mulighetene belåning og gearing gir, øker risikoen din. Mislykkes du med investeringene og verdipapirene dine faller i verdi blir tapene dine større, på samme måte som gevinsten kan bli større ved en oppgang. Det kan være smart å starte forsiktig med en liten lånesum. Det finnes mange eksempler på folk som har brent seg ved å ta for mye i lån, så vær forsiktig og lær deg å håndtere det.

Oppsummert er fordelen med belåning at du får ekstra tilgjengelig saldo. Du har nå mulighet til å kjøpe nye verdipapir uten at du har disponible penger på konto. Det gir deg mulighet til å handle raskt om en god investeringsmulighet dukker opp. Du kan når som helst betale ned lånet ved å overføre penger til kredittkontoen. Renten belastes hver måned, når kredittkontoen er lik 0, belastes ikke rente lengre.

Tenk over risikoen

Å investere i verdipapir innebærer alltid en risiko, om aksjen og fondet beveger seg i feil retning så blir det røde siffer på kontoen. Handler du med lånte penger kan tapet bli enda større. Moderasjon er viktig når det kommer til alle typer lån. Fordelen med belåning med sikkerhet i verdipapir er at du belønnes for å være risikobevist. Om du har flere aksjer og fond med god diversifisering kan du få bedre rente. Altså enda en god grunn til å være risikobevisst.

Se også: Belåning på akjsesparekonto

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert