Gå til hovedinnhold

Slik kan studenter realisere boligdrømmen

Jeg har tidligere skrevet om hvor vanskelig det vil bli for unge å komme seg inn på boligmarkedet alene. For de som har foreldre eller besteforeldre i ryggen, er det selvsagt lettere. Men det er likevel noen triks denne gruppen kan tenke over før pengene flytter hender for å gjøre det mest mulig optimalt.

Studiestøtte

Foreldre har lov til å gi sine barn studiestøtte. Det er ingen begrensing på sum, men kravet er at støtten må gis jevnlig, minst kvartalsvis og det må være like beløp. Det er også viktig at pengene brukes opp. Studenten kan altså ikke spare noe av disse pengene, men de kan brukes på husleie, strøm, transport, skolepenger, skolebøker, fest og fanteri. Foreldre og besteforeldre vil nok gjøre seg opp noen tanker og snakke med studenten om hvor mye penger studenten trenger og ikke bare øse penger ut slik at studenten lever i overflod. Imidlertid kan en student tjene 145 000 kroner i året før skatt (151 000 i 2013). Tjener man mer, får man avkortning i stipend fra Lånekassen. Pengene studenten tjener kan gå uavkortet til boligsparing. Man setter inn 20 000 kr på BSU kontoen og resten sparer man i pengemarkedsfond eller på høyrentekonto. Pengemarkedsfond er å anbefale siden pengene da ikke er like tilgjengelige som på høyrentekonto. Det tar et par dager å få pengene overført til brukskonto. Avkastningen er ganske lik, men litt ekstra får man over tid i pengemarkedsfond.

Inntektsbegrensning

Noe man bør tenke på, er at dersom man er kjempeflink til å spare, kan ikke studenten tjene 145 000 kr på jobbing fordi renteinntektene på all sparing utenom BSU teller likt som arbeidsinntekten. Fra i år av er det nemlig slik at kapitalinntekt teller likt med arbeidsinntekt i forhold til Lånekassen. Det betyr at dersom renteinntektene dine pluss arbeidsinntekten din til sammen blir mer enn 145 000 kr, får du avkortning på stipend hos Lånekassen. Er du flink til å spare, må du jobbe litt mindre. Det vil i alle tilfeller lønne seg å jobbe så mye man kan, ta høyde for renteinntekten og spare alle disse pengene dersom man har foreldre som har lyst og anledning til å bidra til boligdrømmen via studiestøtte.

Halv G

Foreldre og besteforeldre har i tillegg til studiestøtten, lov til å gi 39 000 kr hver i gave til den unge hvert år, tilsvarende en halv G i Folketrygden. Fra 2013, vokser gavesummen til 41 000 kr. Husk at også renteinntekten fra disse pengene er med og begrenser hvor mye studenten kan jobbe.

Begrensning i formue

Merk at studenten ikke kan ha høyere netto formue enn 330 000 i 2012 (344 000 i 2013) før det blir avkortning i stipend fra Lånekassen. Dersom man har formue på akkurat 330 000 etter og mottatt støtte fra foreldre i noen år, samt jobbet selv, har man i dag mulighet til å kjøpe en leilighet til 2,2 mill. 330 000 kr er de 15 prosentene som kreves i egenkapital ved kjøp av leilighet til 2,2 mill kr.

Still krav til studenten

Her skisserer jeg et løp som gjør det betydelig enklere for studenten å komme seg inn på boligmarkedet. Dersom noen skulle kjøre et slikt løp for å overføre arvemidler til den unge, mener jeg at det er på sin plass at de som gir kan inngå en avtale med studenten om at det settes krav til at studenten jobber og sparer alle pengene som tjenes. Jeg regner med de voksne generasjonene blir betydelig mindre gavmilde neste år om de ser at studenten lever livets glade dager på deres penger.

Mvh Sissel

 

Photo credit: Images_of_Money / Foter / CC BY

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer