Nordnetbloggen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Spådommer 2018

Nikkei -0.64%  Shanghai +0.72%  S&P500 +0.08%  DAX futures -0.11%


Sentiment: Year of the dog!

Siden finanskrisen 2008 har sentralbankene trykket billige penger slik at næringslivet skulle vokse og dermed ansette flere mennesker. God sysselsettingsgrad betyr også sunnere statsfinanser, og her har FED, ECB og BOJ lykkes på begge fronter. Gjelden og arbeidsledigheten i de aktuelle landene har falt til nivåer som gjør at sentralbankene ser seg nødt til å bremse seddelpressen.

Det store temaet for 2018 blir høyere renter og lavere finansiell stimuli fra sentralbankene. Bort forsvinner den «ikke fullt så usynelige» hånden som har dyttet aksjemarkedet til nye høyder, og hva blir konsekvensene?

Aksjer

 • Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 7-10% på fortsatt sterk oljepris. Opec har endelig klart å skape en form for balanse, og det avdekker hvor lite man har investert i nye felter. Det leder til massive nyinvesteringer i oilservice og leting.
 • S&P500 stiger 12-15% på skattekutt og tilbakekjøp av aksjer/utbytter hos de største selskapene.
 • DNB tangerer ikke sin årsbeste fra 2017 og går inn i et svakt år der de møter tre nye reguleringer (Mifid II, PSD2 og GPRS) og svakere vekst.
 • Storebrand kommer for salg, da de ikke henger med i den teknologiske utviklingen. De ser seg nødt til å kjøpe start-ups og raskt voksende insurtech selskaper
 • Golden Ocean stiger til over 100 kroner på høyere rater og kinaoptimisme neste sommer, men ender året på samme nivå som nå.
 • Element gjennomfører en vellykket ICO på IRON token, og baner vei for at flere børsnoterte selskaper hiver seg på blockchain bølgen. Element vil handle 7-10 kroner på et tidspunkt.

Renter:

 • Norges Bank hever renten for første gang på 6 år. Selv om rentehevingen er uttalt politikk fra Øystein Olsen, blir analysekorpset tatt på sengen. Svak krone og økende renter i utlandet får skylden.
 • FED hever renten som forventet, ikke mer eller mindre. 3 ganger.
 • ECB avslutter sine obligasjonskjøp og snakker renten opp for 2019, det blir ingen renteheving i 2018.

Bolig: 

 • Fallet i boligmarkedet har skapt større strukturelle utfordringer enn mange har tatt inn over seg. Det gjør at prisene ikke henter seg inn i 2018. Det var cirka 10.000 personer som kjøpte bolig i 2017, som nå ligger med tap på sine boligkjøp. Situasjonen forverrer seg ved at 30.000 refinansierte boligen i samme periode og det bery 40.000 som kan være nær brudd på egenkapitalkravet hvis markedet faller 5-7% det neste halvåret. Det gjør at mange nå blir låst i sine eksisterende boliger (kan ikke selge, får ikke tilsvarende lån), markedet stopper opp, spekulantene tør ikke satse da EK kravet fortsatt er gjeldene, utbyggerne sliter med å få solgt og der står vi altså høsten 2018.

Krig: 

 • Det blir ingen krig med Nord-Korea, der konflikten «løser» seg, denne gangen også, med fredsforhandlinger.
 • Iran, USA, Israel og Russland møtes heller på slagmarken i Libanon, der spenningen øker etter at Syriakrigen ser sin slutt.

Krypto:

 • I fjor ble det hentet dobbelt så mye penger til ulike tokens og kryptovarianter, enn hele verdens Venture Capital (VC) sektor. Dette fortsetter med uforminsket styrke, med større og mer etablert aktører som gjør det nærmere compliant med de ulike land sine regler (som fortsatt er at staten ikke aner hva de skal gjøre). Krypto og vanlig finansmarkedet vil nærme seg med introduksjonen av tokenized equity og sastning fra store investeringsbanker.

Jeg er bullish på:

 • OmiseGo utvikler en betalingsløsning over blockchain, billigere og bedre med større integrasjon med tredjepartsapper for handel og overføring av ulike valører. Kursen på deres token er $13 og total marketcap er $1.3 milliarder.
 • AirSwap lager en desentralisert handelsløsning for kryptovaluta og tokens. Initiativtakere er en haug med Goldman Sachs folk og han som lagde de første algoritmene til Virtu Financial. Ideen er å fjerne behovet for en sentral markedsplass og listing, der du i stedet gjør dine tokens klar for salg lokalt på sin telefon eller PC, slik at andre kan søke opp din pris og handle peer-to-peer, uten mellommann. Det blir rett og slett umulig å regulere kryptovaluta hvis AirsWap sin løsning lykkes. Kurs nå er $0.35, marketcap er $53 millioner
 • Hubii Network er en norsk token som lager en løsning/markedsplass for opphavsrettigheter på tekst, video og lyd. De skal notere seg på en større børs i januar og slipper sin MVP i januar / Februar. De har allerede signert opp avtaler med flere milliardselskap innen medier og telecom, og jobber blant annet med en spesifikk løsning som hindrer falske nyheter. Kursen er $0.41, marketcap $5.5 millioner

.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

7
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Birger
Gjest
Birger

No har æ investert alt i HUBII. Håper du har rætt!!!

Bård
Gjest
Bård

På hvilken plattform kan man eksponere seg mot disse? (Hubii etc..)

Jonas St
Gjest
Jonas St

Desentralisert handelsplattform? Det vil vel myndighetene til de ulike land aldri kunne godta. Eller blir det som Napster, man kan stoppe aktøren, men ikke teknologien som ligger i bunn?

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.