Nordnetbloggen

Spørsmål og svar om tegningsretter i Norwegian

Oppdatert 22.02.2019: Ny emisjon i Norwegian

I forbindelse med den varslede emisjonen i Norwegian har vi oppdatert blogginnlegget vi skrev i fjor om hvordan du forholder deg til tegningsretter i en emisjon.

Hva er en emisjon?

Norwegian-aksjen vil av helt naturlige årsaker falle kraftig 20. februar da aksjene handles uten tegningsretter. Det vil bli trykket opp masse nye aksjer, men selskapet vil ikke øke i markedsverdi av den grunn. Hver aksje i selskapet vil altså bli mindre verdt.

Norwegian har nå kommet ut med en veldig god informasjonsbrosjyre til aksjonærer som forklarer alt rundt emisjonen

Tegningsperiode fra 22 feb. til 8.mars (6.mars)

Eide du aksjer ved stengning 19. februar vil du motta 2 stk tegningsretter per aksje du eide.
Disse rettighetene vil du se på kontoen som noen «aksjer» med betegnelsen «TR» bak. Verdien på disse vil trolig ligge på rundt 20 kr pr stk når man mottar de 22. febuar.

Merk! Det er viktig at du tar stilling til om du skal benytte deg av rettighetene til å bestille nye aksjer for 33 kr per stykk, eller om du skal selge de i løpet av tegningsperioden. Etter tegningsperioden forfaller de verdiløse. Se hvordan du tegner nedenfor. Skal du selge de gjøres dette på samme måte som du selger en aksje. Tegningsrettene handles t.o.m 6. mars.
Overtegning er tillatt.

Teoretisk regneeksempel:

NAS sluttet på 91,- 19. feb. Det vil si at tar du 91 +33 +33 delt på 3 får du 52,33.
De som kjøpte aksjer ved stegning 19. feb. sitter altså med en gjennomsnittskurs på 52,33 når man hensyntar tegningsrettighetene man får tildelt.

I teorien skal ikke selskapet være vesentlig mer verdt fra den ene dagen til den andre, så NAS-kursen bør i teorien falle ned til rundt 53 kr.

Kjøper du en rettighet til å kjøpe en NAS-aksje for 33,- vil denne rettigheten trolig selges/kjøpes for ca 20,- kroner når tegningsperioden starter den 22. feb om NAS handles handles til 53 (33+20=53).
Det er dog flere ting som avgjør prisen på tegningsretten, slik som tilbud/etterspørsel, usikkerhet vedr. kursen NAS aksjen ved levering av emisjonsaksjene.

Slik beregnes og styres verdien på en tegningsrett

Om tegningsretter

Som aksjonær i et selskap kan du få tegningsretter i et selskap i forbindelse med emisjoner. Målet med en emisjon er oftest å skaffe ny kapital til selskapet. En tegningsrett er tidsbegrenset og du får tilbud om et antall tegningsretter basert på aksjeandelen din. Du kan både kjøpe og selge tegningsretter mens de er børsnotert, og verdien kan bevege seg både opp og ned.

Tegne aksjer med Aksje- og fondskonto

Har du Norwegian-aksjene dine på en Aksje og fondskonto og ønsker å benytte deg av tegningsretten din? Da må du legge inn ordren via Verdipapirsentralen, eller direkte hos tilrettelegger.

Slik gjør du det:

 1. Logg inn på verdipapirsentralens nettside vps.no (Bank ID)
 2. Under «Min konto» gå til «VPS Investortjenester»
 3. Velg Hendelser og deretter Emisjoner/videresalg
 4. Velg riktig verdipapir og fyll inn Bostedskontroll
 5. Les gjennom informasjonen og vilkårene
 6. Fyll inn resterende informasjon
  1. Antall aksjer
  2. Konto for betaling. Trekket skjer 13.mars (Oppgi konto i din dagligbank utenfor Nordnet)
  3. VPS-konto for levering (kun levering til èn av dine VPS)
  4. Bestillingssted
  5. Bekreft at du har lest prospektet og registrer betalingen din

Etter registreringen vil aksjene bli tilgjengelig i Aksje- og fondskontoen din hos Nordnet rundt 18. mars.

Merk!
Har du en bedriftskonto eller har fullmakt på en mindreårig-konto må du tegne deg gjennom tilrettelegger via en tegningsblankett.
Tilrettelegger i dette tilfellet er DNB Arctic og Danske Bank, og du finner tegningsblankett og mer info her


Tegne med Aksjesparekonto

På samme måte som på Aksje- og fondskonto. Du kan ikke kjøpe tegningsretter på Aksjesparekonto, så dette må du evt. gjøre på din Aksje- og fondskonto og så evt. få de levert til din ASK ved å velge VPS-nummeret til din ASK i VPS.

Tegne med Investeringskonto Zero

Vil du benytte deg av tegningsretten du har via en Investeringskonto Zero? Da vil tegningsrettene dine være tilgjengelig for deg under «min konto» og «mine corporate actions».

Husk at du må ha penger på kontoen til å dekke hele beløpet du har lagt inn bestilling for allerede 7. mars, da det trekkes penger 8.mars.
Siste svardag på Investeringskonto Zero er 7.mars (èn dag før VPS-tegnning).

Lykke til med dine tegningsretter og investeringer.

OBS! Vi har nå også oppdatert kursgrafene på NAS-aksjen, noe som gir et bedre inntrykk av aksjens utvikling da de nye aksjene som er trykket opp er hensyntatt:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

74
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Porhak
Gjest
Porhak
Hei, jeg har ca 700 tegningsretter som jeg har benyttet meg av via min VPS konto. Dette gjorde jeg for en stund siden. Jeg har ikke helt kjønt alle disse Norwegian TR aksjene som legger seg på konton min. Var det meningen at man skulle foreta seg noe med disse også eller holder det at man har benyttet seg av sine tegningsretter på VPS kontoen?
Vegar
Gjest
Vegar
Hei, jeg bestilte på feil vps-konto men har nå lagt inn på riktig konto. Så nå ligger det inne bestilling på to vps-kontoer, betyr det at jeg kan få tildelt aksjer til begge kontoer, eller kun den med tegningsretter?
Ahmet
Gjest
Ahmet
Hei. Får vi som kjøpte aksjer etter 19.februar, har vi også tegningsretten?
mikal kvilhaug
Gjest
mikal kvilhaug
jeg har 46 tegningsretter som jeg har bestilt aksjer for , men så har jeg fått melding fra Nordnet at der ikke er bestilt aksjer. Jeg har oversikt over tegninger fra VPS Oslo der står mine tegninger med status godkjent.
Jacob
Gjest
Jacob
Hei, Jeg har fått 786 TR, og jeg har benyttet de med VPS konto. Betyr at pengene for disse 786 TR ( 786 x 33 = 25 938 ) blir trukket fra min konto. Lurer på om hvorfor står disse TR fortsatt i kontoen selv om jeg har benyttet dem? Hadde tenkt at de skal bli borte med en gang jeg tegner disse aksjer. HVa gjør jeg nå? selger de?
Pål
Gjest
Pål
Jeg har 46 aksjer, og har dermed fått 92 tegningsretter. Jeg regner med at det som blir trukket fra konto er kr 33 minus markedsverdien av mine tegningsretter (i øyeblikket ca kr 23), dvs 10 kr pr. aksje?
Hanne
Gjest
Hanne
Jeg har 500 tegningsretter fordelt på to nordnet-kontoer. Jeg gjorde en bestilling på 500 aksjer via kun den ene kontoen. Får jeg garantert tildelt alle aksjene da? Eller MÅ man gjøre en bestilling på hver sin konto?
Per
Gjest
Per
Hei. Kan jeg ikke bruke Nordnetkonto for å betale for de nye aksjene jeg tegner meg for? Må det være personlig brukskonto fra en bank utenfor Nordnet? Litt slitsomt når man ønsker å ha alt av investeringer på Nordnet..
Matty
Gjest
Matty
Hva skjer om jeg har tegnet meg via vps.no for 200 stk, men har ikke kjøpt Norwegian TR som jeg har fått tildelt på nordnet. Kan jeg vente i håp om at TR kursen går ned? Hva om jeg ikke kjøper innen fristen? Blir jeg da trukket for de 200 via Vps.no?
Michael Moen
Gjest
Michael Moen
Hva skjer med den «vanlige» NAS aksjen etter at tegningsperioden er over? Vil den kombineres med «tegningsaksjen» og møtes et sted mellom 20 kr og 50 kr? Eller vil «tegningsaksjen» fyke opp fra kjøpt pris til hva enn NAS aksjen ligger på? På forhånd takk hilsen en forvirret nykommer 🙂
René Kartveit
Gjest
René Kartveit
Heisann, Hva vil skje/skjer dersom man sitter på feks: BULL NAS X3 NORDNET ? Antar at man ikke kan tegne seg for retter her? Vil instrumentet evt benytte seg av dette for å holde «balanse» i kursen? Takk for tilbakemelding 🙂
Jan Johansen
Gjest
Jan Johansen
Hei, Jeg skal kjøpe aksjer, ser at bestillingsted er kun – DNB Bank ASA – Arctic Securties – Danske Bank. Må jeg velge min brukskonto hos DNB? «Bestilling Selskap: NORWEGIAN AIR S Type: Emisjon med fortrinnsrett, overtegning og evnt. tildeling til tegnere uten retter Bestillingsperiode: 22.02.2019 kl. 09:00 til 08.03.2019 kl. 16:30 Tegningsforhold: 1 tegningsrett gir rett til tildeling av 1 aksje. Velg ønsket VPS-konto: ønsket antall aksjer: á NOK 33,00000 Bankkonto: Betaling for tildelte aksjer belastes denne bankkontoen. Bestillingssted: Dette bestillingsstedet vil være ditt kontaktsted ved fremtidige henvendelser. E-post: Registrer e-post, dersom du ønsker tilsendt bekreftelse på bestillingen. Jeg har lest prospektet og tegner i henhold til de betingelser som fremgår der.»
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert