Gå til hovedinnhold

Statsbudsjettet 2018 – positive nyheter for aksje- og fondssparere

Statsbudsjettet for 2018 kommer med positive nyheter for privatsparere og investorer. Spesielt er det gledelig at private aksje- og fondssparere nå får mer tid til å områ seg i markedet for aksjesparekonto og fondskonto/investeringskonto.

Utvidet overgangsordning for aksjesparekonto

I dagens statsbudsjett gis det viktige av klaringer rundt overgangsordningen for ny aksjesparekonto. Som Nordnet og andre aktører tidligere har påpekt har overgangvinduet, som opprinnelig skulle være åpent til og med 31. desember i år, vært for lite. Derfor er det gledelig at regjeringen i statsbudsjettet for 2018 foreslår å utvide overgangsordningen til også å gjelde ut 2018.

Når man tenker på at hovedpublikum for denne ordningen ikke er profesjonelle investorer, men småsparere som normalt ikke har daglig fokus på investeringer og skatteregler, er vi veldig glade at de får tid ut 2018. Aksjesparekonto har allerede fått en positiv mottakelse i markedet og Nordnet har så langt opprettet over 18 tusen aksjesparekontoer for norske privatsparere. Men det tar tid hvis hele 1,3 millioner norske aksje- og fondssparere skal ta tak i dette. At kundene får tid til å gjøre grundige og gjennomtenkte valg kan også bidra til sunn konkurranse i markedet for aksjesparekonto.

Med overgangsordningen kan sparere flytte børsnoterte aksjer, børsnoterte egenkapitalbevis og aksjefondsandeler til aksjesparekontoen uten at det utløser gevinstskatt.

Skatteendringer for fondskonto / investeringskonto utsettes også

Også når det gjelder fondskonto/investeringskonto kommer regjeringen med avklaringer i statsbudsjettet. Høringen på endrede skatteregler i februar viste tydelig at bransjen også ønsket utsettelse avklaring. Nå er det klart at de nye skattereglene først vil tre i kraft i januar 2019.

Dette er også svært positivt for alle som sparer på en investeringskonto/fondskonto. Det gir bedre tid til å vurdere aksjesparekonto opp mot fondskonto, og for å kunne sammenligne de ulike tilbyderne i markedet.

Når det gjelder de mer detaljerte reglene som statsbudsjettet beskriver for fondskonto har vi ikke rukket å sette oss inn i alle detaljer, og bildet er sammensatt. Skattesatsen økes riktignok slik at den blir lik som tradisjonell vp-konto og aksjesparekonto, men sparerne får også skjermingsfradrag.

Når vi har fått satt oss grundigere inn i detaljene vil vi komme tilbake med mer informasjon her på bloggen.

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.11.2017 11:24

Venter spent på en oppfølgingsartikel som det er lovet av Anders Skar. Vil f.eks. skattesatsen for uttak fra Investorkonto fortsette uendret til 1/1-2019? Når får vi en ny redgjørelse?

Gjest
Gjest
29.10.2017 10:46

Enig med Audun. Siden jeg investerer mye i selskaper/ETF’er utenfor EØS så blir investeringskonto mitt fokus. Jeg ser ikke for meg å bruke ASK i utstrakt grad. Har nesten inntrykket av at ASK “hypes opp” som en fantastisk gavepakke slik at staten kan fjerne investeringskonto. Med ASK vil staten få inn en viss løpende intekt (utbytte beskatning), men med investeringskonto får ikke staten inn noe løpende inntekter. * Synes det er en fordel med belåning/kreditt, så jeg vil bruke vanlig aksjekonto i tillegg til investeringskonto. ASK gir ingen belåning/kreditt. * Ønsker man ASK fordelene kan man like gjerne opprette et… Les mer »

Gjest
Gjest
12.10.2017 16:58

Blir fint å få en avklaring. Jeg er mest spent på om renter og utbytte fra utenfor EØS beskattes løpende.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.10.2017 15:42

En fordel med investeringskonto er jo at man kan kjøpe aksjer/ETFer utenfor EØS. Om Utbytte også kun beskattes ved uttak så er jo dette å regne som en enda bedre aksjesparekonto i mine øyne.