Nordnetbloggen

Sunt med kylling

Nordmenn liker kylling. Kombinasjonen mye protein, lite karbo og lite fett gjør også dette til noe av det antatt sunneste man kan ha i kostholdet sitt. Nå har du også mulighet til å ha litt av dette i din portefølje.

Det stolte Hane, Kronfågel og Danpo

En gigant innen kyllingprodukter ble stiftet denne måned gjennom oppkjøp og sammenslåing av flere selskaper innenfor samme nisje. Resultatet er et foretak med navn Scandi Standard som nå skal noteres på Stockholmbørsen. Samlet sett hadde de ulike bitene en omsetning på 5,2 milliarder SEK i 2013, så det er et relativt stort selskap innenfor nordisk matproduksjon. I Norge står selskapet bak merkevaren Den Stolte Hane, mens de i Sverige og Danmark eier hhv. Kronfågel og Danpo.

Børsnotering i Stockholm

Selskapet eies før børsnotering 49% av CapVest Equity Partners og 45% av Lantmännen. 20 mindre aksjonærer eier resten. Nå legges inntil 65% av selskapet ut for salg i en børsnotering på Stocholmbørsen. Både almennheten og private investorer gis anledning til å tegne seg. For mer detaljer om dette se vår webside og det fullstendige prospektet. Plasseringen vil pågå fra i dag til 25. juni, og notering på Stockholmbørsen under ticker SCST forventes å være 27 juni.

Hvordan ser tallene ut?

Scandi Standard er helt nystiftet som samlet selskap, men består av enkeltdeler med inntil 60 års historikk i Norden. Merkevarene er godt innarbeidet, og produktene er generelt godt likt av kundemassen. Det er utarbeidet et proforma regnskap for den samlede enheten (altså hvordan regnskapet ville sett ut om selskapene hadde vært samlet  tidligere), og mye informasjon om dette er tilgjengelig i prospektet. Jeg trekker frem noen små punkter her, med forebehold om at dette på ingen måte er noen fullstendig analyse av selskapet. Jeg har ikke sett (eller hørt om det eksisterer) noen analyse fra øvrige meglerhus, så tallene under er fra forskjellige steder i prospektet.

Selskapets netto omsetning ser ut til å vokse greit, og oppgis å ha økt med 6% i første kvartal i år sammenlignet med 1Q 2013. Justert driftsmargin lå fast på 5,8% og selskapet genererte et overskudd etter skatt på 29,3 millioner SEK i første kvartal mot et tap året før. Pr aksje oppgis resultatet være 0,06 SEK i kvartalet. Kontantstrømmen fra drift var dog 79 millioner i kvartalet. Egenkapitalandelen av total kapital var 13,3% (432 mill/3.249) ved utgangen av 2013. Dette er ikke høyt i mine øyne, men heller ikke uvanlig på denne type stabil virksomhet som har lett belånbare produksjonsmidler. Kylling er «low carb» og det samme kan ofte sies om kapitalbindingen på selskaper som eies av Private Equity selskaper. Egenkapitalavkastningen kan dermed også bli relativt god.

Om Scandi Standard blir en god investering eller ikke for de som kjøper i spredningssalget har jeg ingen mening om. Det vil tiden vise. Det er uansett positivt at slike selskaper kommer på børs. Dette er et ordentlig selskap med stor omsetning og kjente merkevarer i markedet. Tradisjonelt sett regnes slike selskaper som relativt defensive og mindre konjunkturavhengige enn mange andre. Det er bra å ha muligheten til å ta inn slike i sin portefølje, særlig dersom handelen i aksjen blir likvid og god.

Jeg ønsker Scandi Standard velkommen på børs og lykke til med utviklingen av selskapet fremover.

For mer informasjon om børsnoteringen se Nordnets informasjonsside, selskapet selv eller det fullstendige prospektet.

Kilde for bilde: Scandi Standards webside.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Mange børsintroduksjoner opererer med rabatter for småinvestorer. Så langt jeg leser prospektet så er det ikke slik rabatt for å tegne seg. Mye av gulroten for småinvestorer er derfor borte.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert