Nordnetbloggen

Superinvesteringer på blå resept

Børshandlede aksjefond (ETF’er) har blitt svært populære hos investorene. Første runde av ETF-revolusjonen gav oss billig tilgang til brede indeksfond, andre runde gav smalere sektorfond, og nå kommer de Strategibaserte ETF’ene for fullt. For deg som investor innebærer dette gode produkter til lavere pris enn tradisjonelle aksjefond.

Hva er strategibaserte ETF’er?

Dette er aksjefond som  styres etter regelbaserte eller matematiske strategier. Ikke ulikt de aktivt forvaltede fondene, men uten at noen menneskelig forvalter vurderer de enkelte verdipapirer. Aksjer sorters etter kriterier som eksempelvis verdsettelse, vekst, momentum, utbytteutbetalinger, sterk konkurranseposisjon, etisk opptreden eller kvalitet. Vi har sammen med bladet Kapital tidligere beskrevet en investeringsstrategi basert på «kvalitetsaksjer». Denne beviselig bra investeringsstrategien benyttes av ETF’er som QUAL, og MOAT.

Sommernummeret av KAPITAL som  kom i handel i dag har et lengre innlegg om dette temaet, og jeg oppfordrer alle til å lese dette.

Fire fordeler med ETF’er

  1. Enkelt: En ferdig portefølje gir risikospredning enkelt og billig.
  2. Raskt: ETF’er handles hele tiden til kurser du ser i markedet.
  3. Forutsigbart: Det er lett å se hva du posisjonerer deg.
  4. Billig: ETF’er er lavprisfond. Penger spart er penger tjent i aksjemarkedet.

Eksempler på strategibaserte ETF’er

MOAT (Market Vectors Wide Moat ETF) – Et fond som følger Morningstars Wide Moat Focus Index. En rekke kriterier brukes for å identifisere selskaper med såkalte «moats» (vollgraver) i betydningen opprettholdbare konkurransefortrinn, og i tillegg skal selskapene være lavt verdsatt/underprisede. MOAT har siden start for ca 2,5 år siden utviklet seg sterkere og samtidig hatt mindre svingninger enn S&P 500. Årlig kostnad ca 0,5%. Likevektet portefølje av 20 aksjer. Fondet er børsnotert i USA.

SDIV (Global X Super Dividend ETF) – Et fond for de virkelig utbytteglade med månedlige utbetalinger av utbytter. Har siste år gitt mer enn 6% utbytte i tillegg til en kursstigning på ca 20%. Fondet har en likevektet portefølje av 100 selskaper og settes sammen av aksjer som er blant de med høyest direkteavkastning i verden. Som globalt fond med bred portefølje har dette relativt lav risiko. Totalkostnad ca 0,58%, børsnotert i USA.

PKW (PowerShares Buyback Achievers Portfolio) – Fondet følger NASDAQ US Buyback Achievers Index, og består av selskaper som har iverksatt betydelige programmer for tilbakekjøp av egne aksjer. PKW har en bred portefølje og har gjort det bedre enn S&P 500 på både på 1, 2, 3 og 5 års sikt. Meget sterkt. Med årlig kostnad ca 0,71% er dette dog blant de dyrere ETF’ene. Fondet er børsnotert i USA.

PKW (orange) og S&P500 fondet SPY siste 5 år. Kilde Bloomberg.
PKW (orange) og S&P500 fondet SPY siste 5 år. Kilde Bloomberg.

EXSH (iShares STOXX Europe Select Dividend 30 UCITS ETF) – Fondet består av de 30 selskaper med høyest utbytteakastning i den europeiske STOXX 600 indeksen (som også inkluderer Norge). Fondet utbetaler utbytter kvartalsvis og største post i fondet er faktisk Seadrill i skrivende stund. EXSH har steget 24% siste år og i tillegg hatt en utbytteyield på over 5%. Fondet er børsnotert i Tyskland og har en årlig kostnad på ca 0,31%.

QUAL (iShares MSCI USA Quality Factor ETF) – Fondet plukker selskaper med høy egenkapitalavkastning, høy stabilitet i omsetningen og som har lav belåning. Med andre ord: Høy kontantstrøm og relativt lav risiko. Fondet har under ett års kurshistorikk, men har det siste halvåret gjort det noe svakere enn S&P 500. Årskost ca 0,15%, og fondet er børsnotert i USA.

VUG (Vanguard Growt ETF) – Fondet investerer i store vekstselskaper i USA gjennom å følge CRSP US Large Cap Growth Index. Dette gir en bred portefølje spredt på mange bransjer. VUG har eksistert siden 2004 og er blant de billigste ETF’ene med årskost på kun ca 0,09%. VUG har steget mer enn S&P 500 på 1, 3 og 5 års sikt og er børsnotert i USA.

For mer informasjon om disse og andre ETF’er anbefales den amerikanske nettsiden ETF Database (www.etfdb.com). Bloomberg  www.bloomberg.com har også mye relevant innhold, inkludert linker til prospekter og oversikt over hva de ulike ETF’er eier. Jeg har ellers tidligere omtalt temaet ETF’er fyldig i Den Store ETF-guiden.

Walk the talk

Jeg liker å finne investeringer med en tiltalende risikoprofil til en fornuftig pris. Det kan godt være aktivt forvaltede fond men da vil jeg se at forvalteren leverer meravkastning over tid. Om ikke er indeksfond (som Superfondet Norge) og ETF’er et godt alternativ. Nordnet er inne i en prosess med å lansere Shareville, der investorer kan dele sin portefølje og diskutere aksjer og investeringer. Selv deler jeg to porteføljer i dette foraet som nå er i en testfase. Mest kapital har jeg i min langsiktige verdiportefølje, som inkluderer flere av de overnevnte ETF’ene.

Dette må ikke tolkes som en investeringsanbefaling, men uansett: Her er porteføljen jeg selv sitter på nå:

Min "Long Term Value" portefølje på Shareville pr. 26.06.2014
Min «Long Term Value» portefølje på Shareville pr. 26.06.2014

 

Bildet på toppen av siden er fra Sommernummert av KAPITAL som er i handel fra i dag. (Kan også lastes ned elektronisk i app-store). Kanskje årets mest lønnsomme sommerlesning foruten boktipsene jeg publiserte i går.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Kjenner du noen som bør lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

7
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest

Veldig spennende innlegg, men eg sitter igjen med noen spørsmål etter å ha lest det. La oss si at eg ønsker å sette f.eks 5.000kr i MOAT med tidshorisont 1 år. Kjøp og salg koster med dagens priser 13 usd per handel, ~160kr totalt. Forvaltningsavgiften vil være 0,5%, kostnad ved kjøp og salg er 3,2%, som gir ein totalkostnad på 3,7%. Eg er ingen økonom, så det kan godt være noen regnefeil i dette eksempelet. I mitt hode er dette veldig dyrt i forhold til de fleste aktive forvaltede fond. Om man justerer tidshorisonten eller øker investeringsbeløpet blir det bedre,… Les mer »

Gjest
Gjest
Hei. Gode spørsmål. 5000 er litt lite for kjøp av US-noterte ETF’er da minimumskurtasjen blir prosentvis stor. 1 år er dessuten en veldig kort tidshorisont for fondsinvesteringer. Anbefaler kjøp av tradisjonelle fond kostnadsfritt ved så små beløp. For beløp på f.eks. 50.000 og oppover blir kostnaden ved kjøp av ETF’er (i mine øyne) ubetydelig.
Gjest
Gjest
Du sier du anbefaler kjøp av kostnadsfrie tradisjonelle fond ved så små beløp. Er dette da rene indeksfond ? Akkurat nå har jeg en spareavtale i DNB Aktiv 80 på 500kr mnd. avgiften her er 1.6% tror jeg. Blir det en for høy avgift iforhold til hva jeg investerer? Jeg har så vidt begynt med forskjellige investeringer. Jeg kan ikke så mye og føler meg ikke så komfortabel med større beløp, men jeg er veldig interessert og vil nok investere større beløp når jeg har mer kunnskap og erfaring.
Gjest
Gjest
Andreas skriver «kostnad ved kjøp og salg av MOAT er 3,2%» – hvor finner jeg disse prisene… Jeg forsøkte å søke i prislistene, men fant ingenting….
Gjest
Gjest
Beklager, så det nå….. Min kurtasje for US aksjer (& ETF fond) er 13 usd….noe som i Andreas sitt tilfelle ble 3.2% …beklager. Innlegget kan slettes.
Gjest
Gjest
Hei! Finnes det noen norske ETF-versjoner av SDIV (Global X Super Dividend ETF), hvor man kan kjøpe med NOK istedenfor USD? Nå som dollaren er så høy er det jo kjipt om man skulle investere store summer og se at USD går tilbake til 5-6 NOK.
Gjest
Gjest
samme spørsmål som Sigmund
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert