Nordnetbloggen

Tegn til stabilisering?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Etter en turbulent periode, så vi tegn til stabilisering i finansmarkedene mot slutten av februar, godt hjulpet av en bedring i råvaremarkedene. Fritt for bekymringer er det likevel ikke.

For måneden sett under ett falt S&P 500-indeksen 0,1 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 falt 2,1 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte uendret målt i NOK. Shanghai-børsen falt samtidig 1,8 prosent målt i Yuan.

Investorens fokus
Gjennom februar beveget oppmerksomheten seg gradvis vekk fra fallende oljepris og Kinafrykt, til fordel for bekymringer rundt USA-resesjon og bankkrise i eurosonen. Selv om forventningene er tatt noe ned i USA, anses fortsatt resesjonsrisikoen som lav. Ja, deler av industrien hemmes av lavere oljeinvesteringer og sterk dollar, men samlet er den amerikanske økonomien fortsatt robust, med økt sysselsetting og bedring i arbeidsmarkedet. Fallende arbeidsledighet bidrar også til å holde veksten i privat konsum oppe.

I eurosonen bidro videre fall i finansaksjer og spekulasjoner rundt den tyske storbanken Deutsche Bank til markedsfrykt. Finanssektoren er sektoren som har falt mest så langt i år i eurosonen, nærmere 20 prosent. Samtidig er Deutsche Banks aksjekurs ned 50 prosent det siste året. Frykt for en storskala bankkrise i eurosonen ser likevel ut til å være noe overdrevet.

Storbritannia ut av EU?
Torsdag 23. juni gjennomføres folkeavstemning i Storbritannia om fortsatt deltakelse i EU eller ikke. Med folkeavstemningen i Hellas friskt i minne, har ordspillet gått fra Grexit til Brexit. Forskjellen er imidlertid langt større enn bokstavene G og B, i den forstand at Storbritannia er den nest største økonomien i Europa etter Tyskland, og den femte største økonomien globalt. De fleste meningsmålingene antyder «close race», men at Storbritannia likevel forblir i EU. Skulle det motsatte skje, vil både EU og Storbritannia oppleve klare utfordringer, i hvert fall på kort sikt.

Mindre ubalanser
Utflatingen og den til dels positive vendingen i mange råvarer tyder på at ubalansene som har virket forstyrrende på finansmarkedene i lang tid begynner å bedres. I tillegg har prisingen av mange selskaper og risikoutsatte bransjer kommet langt ned den siste tiden. Sentralbankene er også dedikerte i forhold til å understøtte økonomiene, og urolige finansmarkeder passer da dårlig inn. Torsdag 10. mars kan det komme nye tiltak fra den europeiske sentralbanken, samtidig som den amerikanske sentralbanken ser ut til å gå mer forsiktig frem med rentehevningene enn først indikert. Vi skal heller ikke glemme at konsumentene er klare lyspunkt i de viktigste regionene, noe fallende arbeidsledighet, lave renter og lav oljepris har mye av æren for.

Veien videre …
Du kan like det eller ikke, men det vil alltid være noe å bekymre seg for i aksjemarkedene. Utfordrende vekstbilde i USA og Kina, samt et Europa som jobber hardt for å komme på fote er tre eksempler i så måte. For langsiktige investorer er kunsten å se forbi bekymringene. Om noe, kan svake perioder brukes til å plukke opp ekstra fondsandeler – nye børsrekorder vil alltid følge, tross alt.

Delphi FondenePartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert