Gå til hovedinnhold

Teknisk Analyse av Nordea og DNB

Jeg vil i denne analysen ta for meg Nordea og aksjen som er notert i Sverige. Du har kanskje i den siste tiden observert store fall i banksektoren når koronakrisen inntraff, vet du hvorfor?

Banker og korona

Banker har i den sisten tiden måtte tåle et hardt fall i aksjemarkedet grunnet korona og vi må først se på hvordan banker tjener penger. Mye av inntektene i banksektoren er koblet med utlån. Norges Bank har i den siste tiden valgt å sette ned renten fra 1,5% som den var i begynnelsen av 2020 til 0,25% den 20.03.2020. Dette betyr at de som har en flytende rente betaler mindre i renter til banken som da resulterer i mindre inntjening til bankene.

En annen sak er at privatpersoner og bedrifter ikke får betalt tilbake lånet og kanskje ender opp med å gå konkurs, noe som er et direkte tap for banker.

Arbeidsledigheten øker i tillegg og det er færre som kan ta seg råd til å kjøpe bolig, noe som gjør at etterspørselen etter lån også synker.

Alle disse tre og enda flere faktorer gjør at bank-aksjer har fått seg et trøkk i det siste, men med fall i aksjer, så kommer det kanskje fram muligheter også? La oss se på noen selskaper.

Nordea Bank ABP

Et bilde som inneholder kart, tekst

Automatisk generert beskrivelse

Etter et hard fall i kursen fra 85 SEK til 50,61 SEK. Dette var vårt støtte helt tilbake til 2012 hvor kursen traff samme støtte hele 3 ganger før den så gikk opp. Etter det store fallet kommer en rekordlav RSI som vi ikke har sett tidligere for Nordea i perioden 2010 – 2020.

MACD har også blitt veldig lav, men nå er på vei oppover hvor den korte EMA har krysset den lange.

Hvis vi går litt inn på grafen og observerer et halvt år tilbake så får vi følgende.

Et bilde som inneholder tekst, kart

Automatisk generert beskrivelse

Her er det brukt periode på 1 time, altså at en stolpe er en periode på en time. Vi kan her observere noe merkverdig. EMA50 er på vei til å krysse EMA200 og at kursen er på vei over EMA200. Dette er to ting som indikerer at kursen kan være på vei opp om litt. Dersom vi ser på RSI og MACD så blir vi ikke helt smarte ettersom at begge er i denne korteperioden ganske nøytrale.

Støtter og motstand er tegnet inn, og vi har støtte på rundt 50 SEK og første motstand møter vi på 64 SEK og videre opp på rundt 71 SEK, etter det vil vi se kurser som var før korona på 85 SEK, men dette vil være høyt usannsynlig på kort sikt ettersom det kommer til å være fall i inntekten i selskapet og det fundamentale vil bli endret.

Akkurat nå er det verken kjøps eller salgssignal på selskapet, men dersom EMA50 krysser EMA200 og kursen kommer over EMA200, så vil det medføre et kjøpssignal på kort horisont.

DNB:

Et bilde som inneholder tekst, kart

Automatisk generert beskrivelse

Kursen til DNB er ikke så alt for ulik Nordea, det kom et solid fall i aksjen etter koronakrisen inntraff etterfulgt med lavere renter.

Kursen traff en solid støtte fra 2016 på rundt 92 NOK og hoppet på over 100 kroners merket hvor den har vært siden. RSI er over det kritiske bunn-nivået og MACD er også økende, noe som gir positive tekniske signaler på kortere sikt. La oss se litt nærmere på hva som har skjedd.

Vi ser at kursen har stabilisert seg rundt 109 og har hatt det som støtte et par ganger. Det er litt vanskelig å tolke hvordan det kan se ut framover, men MACD, RSI støtter en positiv utvikling i kursen.

Dersom kursen bryter over 120 merket så vil dette være et kjøpssignal. Hvis den bryter under 108, så vil vi nok se kursen helt ned mot 100 og kanskje ned til 92-93 kroner igjen. De kommende ukene vil gi oss et tegn på hvor vi er på vei.

Det er viktig å huske på at dette kun er en teknisk analyse. Dagens tider er preget av mye fundamental ustabilitet, rykter, nyheter og handlinger fra banker. All investering medfører risiko.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.04.2020 18:28

Er det noen fare for at bankene kan gå konkurs som de gjorde under bankkrisen?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.04.2020 20:05

Hei,

Alle selskap kan gå konkurs, så worst case ja så kan det skje dersom tapene blir enorme. Dersom bankene skylder mer enn det de eier, så vil de få problemer som i verste tilfelle kan ende opp i konkurs. Personlig tror jeg ikke dette skjer da, men det er naturligvis bare min mening.