Nordnetbloggen

Gi en spareavtale i julegave!

Har du problemer med å finne julegaver som har en varig verdi? Mitt tips er å gi bort en spareavtale i aksjefond. En slik gave skaper interesse for sparing og kan for eksempel gi et viktig bidrag til et fremtidig boligkjøp!

Til jul er en slik gave spesielt aktuell, i stedet for å bruke masse penger på å kjøpe tulleting folk ikke har bruk for eller lyst på. Aksjefond passer for alle. Min erfaring fra å gi aksjefondsandeler til bursdager og jul til nevø, nieser og fadderbarn (og etter hvert egne barn) er at kontanter de får forsvinner «i det store sluket», men aksjefond ser de annerledes på. De skjønner at det lønner seg å spare. Når de blir eldre lærer de også litt om avkastning og risiko samt verdiskapning i næringslivet.

Jeg har også opplevd at når jeg stoppet den faste sparingen for et fadderbarn etter noen år, så fortsatte foreldrene sparingen. Nå, mange år etter, har verdien av fondsandelene blitt til et viktig egenkapitalbidrag til podens første boligkjøp.

Ikke nok med det: Du har samtidig løst julegaveutfordringen for mange år fremover – siden en spareavtale tikker og går helt til du sier den opp.

Som du kanskje vet, slår månedlig sparing i aksjefond spesielt gunstig ut over tid. Årsaken til dette er todelt: For det første er forventet avkastning på lang sikt vesentlig høyere enn bankrenten. For det andre automatiserer du innskuddene ved månedlig eller årlig sparing, og du tvinger deg til å kjøpe også når markedene er dårlige.

Hvordan opprette månedlig sparing?

Aller først må du opprette en konto i Nordnet til deg selv, eller i navnet til den som skal motta sparingen. Vil du spare kun i aksjefond er en aksjesparekonto normalt å foretrekke. Vil du ha noe lavere risiko, og spare i kombinasjonsfond – som inneholder både aksjer og renter – er Investeringskonto Zero normalt det beste.

For å opprette en spareavtale gjør du følgende: Gå inn på «Handle» på menylinjen øverst på nordnet.no. Deretter velger du «Spareavtale» under fondsmenyen. Til slutt velger du «Opprett spareavtale» og velger beløp og fond. Her er en video som viser hvordan du oppretter en spareavtale. 

Pengene trekkes fra konto den 28. hver måned. Sørg derfor for at det er nok penger på den aktuelle Nordnetkontoen noen dager før denne datoen. Dette kan for eksempel løses ved å opprette en fast overføring fra din bank til Nordnetkontoen. Er det ikke penger nok på konto en måned, hopper man over fondskjøpet denne måneden, og forsøker igjen påfølgende måned.

PS: Vi tilbyr kun månedlig spareavtale. Ønsker du et årlig innskudd i forbindelse med jul eller bursdag, må dette gjøres manuelt. Du kan imidlertid spare helt ned i 100 kroner måneden – ergo er 1200 kroner det minste årlige beløpet i en spareavtale.

Hva skal du spare i?

Utvalget av fond er stort. Er du lite interessert i fond, og bare skal ha ett aksjefond, anbefaler jeg et globalt indeksfond. Da får du best mulig risikospredning og er sikret aksjemarkedets avkastning minus et lite forvaltningshonorar.

Følger du litt mer med, kan du velge et aktivt globalt aksjefond med god historikk. Du finner globale aksjefond her, både aktive fond og indeksfond. ETF, børsnoterte fond, er også et alternativ til vanlige verdipapirfond.

For mange er det naturlig å tenke på fond i det norske markedet, men det er viktig å huske på at Norge utgjør under 1 % av verdensøkonomien, og har en ganske ensidig næringsstruktur dominert av olje, oil-service og råvareprodusenter. En eksponering mot Norge får du i disse norske aksjefondene. Ellers har Norden samlet sett en god næringsstruktur. Norge, Sverige, Finland og Danmark er nesten som et «mini-verden» med store, veldrevne, internasjonale selskaper og godt regulerte markeder. Her er en liste med nordiske aksjefond, både aktive fond og indeksfond. 

Vil du ha hjelp til å velge riktig fond og riktig risikonivå for deg, kan du bruke fondsrådgiveren vår. Tjenesten foreslår gode fond basert på risikojustert avkastning, kostnader og dine behov.

Vi har også laget en Topp 30-liste med aksjefond i ulike regioner, basert på fond som historisk har gitt best avkastning hensyn på risiko og avgifter.

Finn noe du liker, og som du har langsiktig tro på.

Men nøl ikke – sett i gang! Det kommer til å bli den beste julegaven! Lykke til!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert