Gå til hovedinnhold

Tyrkia

Man skal ikke ta lett på ustabilitet i valutamarkedet. Det har ført til finanskriser tidligere, blant annet under asiakrisen i 1997. Årsaken den gangen var Thailand som hadde mye gjeld i dollar, men ble tvunget til å slippe Baht kursen fri fra peg’en fordi de manglet dollarreserver. Det gjorde at Bahten falt i kjelleren og alle som hadde dollarlån gikk konkurs. Dette smittet over på andre land da spekulanter testet for ytterligere svakheter i systemet. 

Tyrkia i dag kan lide samme skjebne. Det ble åpenbart i helgen da tiltaktslisten ble presentert og Erdogan gikk på talerstolen og nektet sentralbanken å heve renten. Lirekursen faller videre i dag også, og nå ser vi svakheter i det internasjonale aksjemarkedene som må prise inn denne risikoen.

La oss spole litt tilbake. Tyrkia har (hadde) en åpen markedsøkonomi, med det innebærer private næringsliv og frihandel med mange andre land. Det har gjort landet både moderne, men også gitt innbyggerne en høy levestandard ettersom veksten har ligget mange hundre basispunkter over snittet i EU. I en slik vekstfase låner selskaper penger, og mange låner i dollar gjennom det internasjonale kredittmarkedet. Det går bra så lenge valutakursen holder seg stabil.

Nå som Erdogan har ført Tyrkia mot en form for diktatorskap, har presset fra internasjonale aktører økt, noe som har ført til en frykt for handelskrig og barrierer og hva gjør rike pensjonister og det lokale næringslivet? Jo de fører penger ut av landet eller overfører til dollar/euro osv. for å sikre seg mot tap. Dette forsterker fallet i Lire kursen, som igjen skaper problemer for de som har gjeld i dollar.

Det eneste et land kan gjøre, er å heve rentene og eventuelt gjenin nføre en slags tillit til finansministerembete. Erdogan har som dere kanskje vet satt inn svigersønnen sin som finansminister, og han nekter å heve renten for å stabilisere valutaen. Årsaken er at rentene allerede er 17.5% og det går ut over alle husholdningene med banklån osv.

Se på Argentina og Venezuela, der ryddet Argentina opp ved å heve renten til 30% og kjøre knallhardt på disiplin i statsbudsjettet. Nå låner de til 6% i det internasjonal markedet igjen, mens Venezuela opplever årlig inflasjon på 1 million %.

Alt kan skje i ukene fremover. Tyrkia kan få alvorlige problemer som følge av Erdogan sitt styresett og mangel på respekt for markedskreftene, men han kan også snu på en femøring og lytte til ekspertene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer