Nordnetbloggen

Unge i aksjemarkedet – tjente en million fra gutterommet

Onsdag 09.juli var det en glad-sak i Dagens Næringsliv om guttungen som hadde tjent en million på gutterommet. Saken omtales også på dn.no. Det gleder meg at det blir flere private aksjonærer på Oslo Børs, og ekstra gledelig når interessen og møtet skjer i så ung alder som i denne saken. Antallet private aksjonærer har det siste tiåret vært  stabilt, og svingt mellom 340 og 360 tusen hvert eneste år. Rundt omkring fem-seks tusen av disse er det vi kan kalle unge aksjesparere. Vi trenger flere private aksjesparere i Norge, og det egentlig i alle aldersgrupper.

Kunnskap om aksjer og børs

Kunnskapen om kapitalmarkeder, aksjeinvesteringer og sparing er altfor lav i dette landet. Majoriteten forbinder en investering på Oslo Børs med å levere lotto-kupongen hver lørdag. Dette handler om ukunnskap. Som med mye annet i livet er kunnskap nøkkelen til suksess. Dette gjelder også sparing, investering og pengeplasseringer. For å få kunnskap må man ha interesse, og når interessen for aksjer og børs begynner å spire i 10-12 årsalderen allerede, ja da blir man ofte flinkere enn gjennomsnittet. Vi ser ofte at det kan være vanskeligere for en ferdig-lært femtiåring (med panikk for pensjon) å forstå dynamikken i aksjemarkedene, samt akseptere behovet for å utsette sparekapitalen for risiko/svingninger for å få avkastning på den.

Internett, sosiale medier, tilgang til informasjon, nettmeglere og aksjekonkurranser m.m har gjort at flere unge har fått øynene opp for børsen. Det er gledelig, og en absolutt nødvendighet. En massiv endring på gang i Norge og landene rundt oss er pensjonssystemet. Mer og mer ansvar og risiko flyttes nå over på enkeltindividet, og det er forventet at vi selv tar mer aktive grep både ift pensjon fra arbeidsgiver og egen sparing (vi må selv velge hvordan pengene skal plasseres og fordeles mellom aksjefond og rentefond). Å ha en forståelse for aksjemarkedet og risiko i spareporteføljen blir i den sammenhengen utrolig viktig.

Aksjekonto for deg under 18 år

Er du ung og nysgjerrig på aksjer? Opprett en konto hos en nettmegler. Det koster ingenting å bli kunde eller være kunde. Du betaler når du handler. Da har du tilgang til systemer, informasjon, opplæring og kan følge med og ta stegene gradvis. Er du under 18 år er det litt formalia som må på plass: begge foresatte må signere på kontoavtalen, man trenger attestert kopi av ID fra begge foreldre og en kopi av din fødselsattest. Nordnet har en egen bli-kunde-side for de som er under 18 år. Er du over 18 år kan du bli kunde med Bank-ID. Når du er klar for å kjøpe din første aksje, start gjerne med et mindre beløp og bygg gradvis ut porteføljen med flere aksjer og mer penger ettersom du får mer kunnskap og blir tryggere på det du gjør.

Shareville

Nordnet er i beta-testing av det sosiale investerings-nettverket Shareville (Les mer om Shareville her, eller se innslag på TV2 om Shareville her). Her kan man følge andre personer sine aksjeporteføljer, diskutere aksjer, få tips og inspirasjon. Jeg håper en slik tjeneste kan stimulere til mer kunnskap, og gjøre dørstokken for å delta i aksjemarkedet for unge (og eldre) enda lavere.

Uansett alder, lykke til med investeringene.

/Anders
@AndersNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert