Nordnetbloggen
Daniel Hagtvedt
Økonom

Utsikter for 2017

Det er snart gått 2 uker av året 2017, men 2016 ligger fremdeles godt forplantet i minnet. Året 2016 var et år preget av usikkerhet, uforutsigbarhet og overraskende markedsreaksjoner. Storbritannia meldte seg ut av EU, Donald Trump ble valgt til USAs president, og spekulasjoner rundt OPEC-møtene gav oss volatile oljepriser. Med dagens lavrenteklima og usikre fremtid er det vanskelig for en investor å oppnå positiv realavkastning som justifiserer risikoen. Så, hvilke forventninger skal vi ha til 2017?

Man kan ikke diskture året 2017 uten å nevne Trump. Trump blir innsatt som president den 20. januar, altså om litt under 2 uker. Hvordan vil 2017 være preget av en mann som kan få verdier til å fordufte bare ved å sende en tweet på under 30 ord? Finansmarkedene liker ikke uforutsigbarhet og overraskelser. Trump har overrasket hele verden før og vil nok gjøre det igjen.

En frykt for Kinas gjeldsvekst  var et problem i 2016, og kan bli det i 2017. Myndighetenes reguleringer og tiltak for å dempe den økende gjelden i privat sektor og oppgangen i boligmarkedet vil bestemme utviklingen. Den kinesiske valutaen og Trumps løfte om handelskrig vil også være avgjørende for den kinesiske økonomi.

Brexit har åpnet for tanken om at andre EU-medlemmer vil følge etter. Utfallene fra valget i Nederland 15. mars, presidentvalget i Frankrike 23. april, og valget av den tyske forbundsdagen i siste halvdel av 2017 kan ha betydelige konsekvenser for EU og euroen.

En viktig lærdom vi burde ta med oss er at eksperter og meningsmålinger  kan ta feil. Man må alltid ha en plan B man kan ta frem dersom det umulige viser seg å være mulig. Dersom dette skjer, må man ikke miste hodet. En dyktig investor holder seg til sin strategi, og lar ikke skuten endre kurs på grunn av en storm. Fremtiden har kanskje aldri vært så usikker som nå, men det som er sikkert er at 2017 vil bli et spennende år.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Skriv en kommentar

Vær den første som kommenterer

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.