Nordnetbloggen

Var det bredden som var lynsmarte, eller noen få store?

I følge en rapport fra Verdipapirfondenes Forening (VFF), har det blitt færre spareavtaler i 2012, men den gjennomsnittlige spareavtalen har økt slik at den totale summen som hver måned  blir trukket i spareavtaler på landsbasis er på sitt høyeste noensinne.

Det ble avsluttet spareavtaler i fond over en lav sko i 2008 og 2009 etter toppnotering for spareavtaler ble nådd i 2007. Det er fortsatt ikke like mange spareavtaler nå som det var i 2007.

Samtidig meldes det om at den norske befolkning var lynsmarte i forbindelse med finanskrisen og kjøpte aksjefond på bunn og har dermed fått god avkastning. Det får meg til å stusse litt for dette blir motsigelser. Jeg tviler ikke på at det Verdipapirforeningen her sier om at det ble kjøpt mye aksjefond på bunn sent 2008 og i første halvår 2009 er korrekt, men setter spørsmålstegn ved om det var den gjennomsnittlige småspareren som bidro her. Hvis man stopper spareavtalen sin, som vi vet skjedde, er man da samtidig klar for å gå tungt inn i aksjefond på annet vis?

Jeg gjetter (etter samtaler med svært mange småsparere) at det bak tallene er private sparere med over middels kunnskap, erfaring og interesse for finans og ikke minst med større finansielle muskler enn gjennomsnittet, som har bedrevet aksjefondskjøp i denne perioden. Den vanlige mannen i gata, småspareren, er ikke tilbake i aksjefond enda. Jeg håper han hopper på toget snart.

Her ser du artiklene jeg referer til:

Norske aksjesparere handlet lynintelligent

Rekordstore spareavtaler i 2012

 

Hva tror du?

 

Mvh

Sissel

 

Photo credit: Stefan Baudy / Foter.com / CC BY

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert