Nordnetbloggen

Vi forventer et nytt rekordår for bankene

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I dag publiserer vi i Norsk Familieøkonomi kåringen av Norges beste bank i 2014. Undersøkelsen viser at storbankene heller ikke i år er i nærheten av listetoppen. For bare to år siden var fire av storbankene inne blant topp-30. Og i 2011 vant Nordea hele kåringen, med DNB på andreplass. Vi er overrasket over at de ikke tar opp kampen med de billigste bankene, og heller avfinner seg med henholdsvis 52. og 40. plass. Ettersom det er storbankene som gjerne får de billigste innlånene, forventer vi at disse bankene skal kjempe helt i toppsjiktet for å tilby best betingelser til sine kunder.

Hele kåringen av Norges beste bank 2014 finner du her

Nytt rekordår?
Selv om de fleste bankene senket boliglånsrenten opptil flere ganger i 2014, tror vi i Norsk Familieøkonomi det vil vise seg at 2014 ble et nytt rekordår for bankene. Rentesenkingen er i stor grad finansiert av innskuddskundene som har fått dårligere rente på sparepengene sine. I tillegg vet vi at innlånskostnadene til bankene er lave, slik at marginene blir opprettholdt. I oktober lånte DNB selv inn til rundt 1,70 prosentpoeng, mens bankens gjennomsnittlige utlånsrente i 2014 var på 3,77 prosent. Det gir dem en netto rentemargin på mer enn to prosentpoeng.

Jeg har merket meg at Akademikernes bankbytte ser ut til å ha skapt et snev av konkurranse i starten av 2015. Vi får bare håpe det fortsetter, og at alle kunder får glede av større konkurranse.

– Skal vi forhandle om bensinprisen også?
Både storbanker som DNB og små lokale banker har lenge hatt en kultur der de beste kundene ikke er de som får best rente. I stedet favoriseres gjerne bankenes yngste kunder. Dette er selvsagt fordi bankene vet at om de kaprer de unge kundene, vil de sannsynligvis være en god inntjening for banken i årevis – fordi vi er så dårlige på å bytte bank. Dette ser vi veldig tydelig blant annet i DNB. Mens ordinære boliglånskunder må betale 3,36 prosent rente, får kunder under 34 år rente på 3,00 prosent. For et boliglån på to millioner kroner utgjør dette over 7 000 kroner mindre i årlig rentekostnad.

Jeg syns det er provoserende at DNB-sjef Rune Bjerke ber kundene komme til bankfilialen sin for å fremforhandle en bedre rente enn den man har i dag. Har ikke banken gode nok systemer til å fange opp min lange tilhørighet, min lønnsomhet og lojalitet? Skal det være slik at hver gang jeg skal fylle bensin så må jeg inn i kiosken på bensinstasjonen og be om en billigere pris, da den på skiltet langs veien kan forhandles ned?

Norsk FamilieøkonomiPartner
Norsk Familieøkonomi

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
«I oktober lånte DNB selv inn til rundt 1,70 prosentpoeng, mens bankens gjennomsnittlige utlånsrente i 2014 var på 3,77 prosent. Det gir dem en netto rentemargin på mer enn to prosentpoeng.» Har du referanser til disse tallene?. Netto rentemargin?. Har med andre ord ikke banken utgifter og kapitalkostnader for å tilby lån? Greit nok at bankene tjener gode penger men en 2% nettomargin er vel bare noe de fleste kan drømme om
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert