Nordnetbloggen
Tom Hauglund
Investeringsøkonom i Nordnet

VIX Fear Index – Hvorfor en lav VIX kan være et faresignal

HVA er VIX-fear gauge?

VIX-indeksen gir et speilbilde på hvor mange investorer som til enhver tid er villig til å sikre seg mot fremtidige svingninger. Jo høyere VIX handler, desto større implisitt risiko er det for svingninger.

Det som er spennende med denne indeksen er at den forteller deg som investor hva markedet til enhver tid ser for seg volatiliteten fremover. Den historiske volatiliteten er allerede kjent, men mange bruker VIX-indekesen som en indikator for hvor mye risiko det er i markedet. Historisk sett har indeksen handlet mellom 10 og 45. Det er dog helt spesielle hendelser som løfter VIX over 30. I januar i fjor var en klassisk periode da markedet ble tatt på senga på grunn av Kina-fall, og volatiliteten økte brått. Da spratt den til over 30. Noen vil sikkert argumentere for at den var enda høyere, hvertfall intradag.

Under finanskrisen i 2008 gikk VIX til rekordhøye 90.

Derfor blir jeg bekymret over lav VIX

I dag handler VIX på 11,62, noe som indikerer at markedet forventer veldig lav volatilitet fremover. Når optimismen er på topp og investorene ser skyfri himmel, skal automatisk varsellampene på. Jeg skrev et innlegg om dette temaet to uker før Brexit, og da lå VIX også på dagens nivå.

Signalet om at volatiliteten blir lav fremover gjør det lett å tenke at investorene øker risikoen sin. For hver dag denne indeksen handles lavt øker risikoen for at volatiliteten øker. Jo mer risiko i markedet, desto høyere sjanse for volatilitet.

Dette bør du tenke på når du handler VIX

Fra 2004 kunne du begynne å handle denne indeksen elektronisk. Dessverre er VIX litt vanskelig å handle, ettersom produktene er giret. Dermed blir ofte store svingninger døden for avkastningen. Hvis du tar med alle VIX-produktene de siste fem årene er alle ned 99 %. Så om du skal handle den, er det viktig å vite at du ikke kan sitte langsiktig.

Slik bruker jeg VIX

Selv bruker jeg indeksen som en indikator på temperaturen i markedet. Ikke for å være bearish, men jeg er litt nervøs for at det er litt vel mye positivitet i markedet akkurat nå. Jeg tror det hadde vært sunt med en 5 % korreksjon ned til 660 på indeksen. Da er det lettere å se at markedet henter fart og tester 660 som er gammel all time high.

Dette er min mening og må ikke brukes som noen anbefaling.

/Tom

Tom Hauglund
Investeringsøkonom i Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Skriv en kommentar

Vær den første som kommenterer

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.