Gå til hovedinnhold

WALL STREET : HVA SKJER UNDER OVERFLATEN?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Investorer bruker vanligvis aksjeindekser som et mål på om markedet er bra eller ikke. Det har jeg også tidligere gjort, men jeg merket over tid at jeg ofte ble “lurt” av en tilsynelatende styrke i markedene. Følelsen “det skulle jo ikke falle nå” er aldri hyggelig å oppleve. Det har alltid fascinert meg hvor raskt investorpsykologien snur i ett marked. Jeg har sett over lang tid at indeksene i perioder ikke gir uttrykk for den hele og fulle sannhet.

Selv om indeksene holder seg oppe betyr det ikke at markedet er helt friskt. Det kan foregå trender under overflaten som ikke er bra, og som på ett tidspunkt kommer opp til overflaten. Jeg bruker f.eks. en rekke bredde- og volumindikatorer som måler forholdet mellom stigende aksjer og fallende aksjer. Når flere og flere aksjer faller samtidig som indeksene holder seg er dette noe å ta med seg. Det at indeksene holder seg så bra kan være at aktiviteten er konsentrert om få store selskaper. F.eks. står de 50 største S&P 500 selskapene for ca. 48 % av market cap. Det kan også være at det ikke finnes eksterne trusselfaktorer slik at pengene beholdes i markedet og resultatet blir at sektorrotasjoner holder markedet oppe.

Det finnes imidlertid ikke noen “hellig gral” av tekniske indikatorer som kan predikere hva markedet kommer til å gjøre. Men man kan imidlertid forsøke å forbedre oddsen litt med å bruke flere ting som sjekker hvordan tilstanden faktisk er under overflaten. De er selvsagt ikke perfekte, men når flere og flere av indikatorene begynner å stille seg opp på linje og signaliserer det samme øker sannsynligheten for en forestående endring.

Når en oppgang har vedvart over lang tid, og det begynner å skje ting under overflaten er min anbefaling å selge de aksjene som ikke fungerer, vise mer forsiktighet med periodevise illikvide aksjer (Small-Cap), vis mer forsiktighet med høy-beta aksjer (de som kommer til å reagere først på endringer i markedet) og ta utvalgte gevinster i de som har steget mest. Fortsett med å handle de selskapene som gir interessante signaler, men vær klar over at det kan komme et raskt skift i markedet slik at stop-loss er viktig.

Etter å ha holdt på med teknisk sentiment- og aksjeanalyse i 27 år er min erfaring at tekniske indikatorer fungerer best på nedganger/kraftige fall og dårligere i en oppgangsfase. Dette kan ha noe med at en oppgang blir primært styrt av grådighet og sekundært av frykt. Frykten i en oppgangsfase er stort sett rettet mot “det å gå glipp av” muligheter. I en sterk børsnedgang er den primære faktoren frykt, og investorer er mer motvillige til å hoppe inn i markedet og heller vil sikre porteføljen sin. Samtidig som flokkmentalitet og investor panikk gir fantastiske mellomlangsiktige muligheter – som i september 2015 og februar 2016.

Det finnes som sagt ikke noen ultimate tekniske verktøy for å predikere retningen til markedet eller en aksje, men jeg publiserer en ukentlig rapport på www.taktiskinside.com som kalles “Wall Street: Hva skjer under overflaten?” hvor jeg forsøker å identifisere hva som skjer bak kulissene. Her er ett eksempel på ukens rapport:

Roger Kristiansen driver nettstedet www.taktiskinside.com, som er en side for chartdrevet Makro- og Sentimentanalyser. Roger Kristiansen har 27 års erfaring fra finansmarkedet som trader, aksjemegler og forvalter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer